【新瓶舊酒系列】終點的起始點

我從大學取了證書回港後,一切也沒有改變,仍是努力備課,樂於上課,與之前沒有分別(當然包括薪金)。我只覺得這紙證書的作用根本不大,我常說只能證明學歷,不能證明學識和學養。學歷只是學位名稱,重要的是自己究竟掌握多少知識,是否配得上自己的學歷!

Subscribe to get access

Read more of this content when you subscribe today.

15 comments

  1. 因為呢篇文章,終於決定訂閱😂😂

    好提醒同勵志。我就正正喺外國讀,揀嘅科目全部係聖經科。睇嚟真係要打少啲機,睇少啲片,再擺多啲時間喺語言科上面😂😂

  2. 因為呢篇文章,終於決定訂閱😂😂

    好提醒同勵志。我以家就喺外國讀,全部揀哂聖經科。睇嚟要打少啲機,擺多啲時間喺原文科嗰喥😂

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.