6 comments

  1. 有個說法是想測試一個人係如何,俾權力佢就會知道;但我總認為:喂喂,俾咗個品格有問題的人有權力,佢到最終係唔會放手喎,結果旗下的人深受其害⋯⋯
    [話說:有次「坦然」問教會總舵裡的人(當然當時情境係有眾人被總舵眾人「處理」中,否則我呢啲小薯點會同班總舵人咁近距離吖):其實你哋approve一個教牧按牧的準則係咩嘅呢?既然有收到風(無錯,敝教傳「風」的速度堪稱媲美光速)可能那人品格或許有點問題但仍然approve?⋯⋯(後記:當然總舵人有回應嘅,大概係我哋其實都專重堂會的舉薦嘅云云⋯⋯
    「咁要你哋approve嚟做乜? 」我都唔記得呢句係心想定講埋出口lu⋯⋯]

    1. 你認為有權力的人會因乜條件俾權力別人呢?物以類聚呀!😅😅更重要很多人得到權力才「腐化」,給予權力時是看不到的。
      結果是怎樣,人是控制不到的。你每次看電視的「人物」,難道可以改變甚麼嗎?只堅持不會影響自己的信仰吧!
      按牧的條件也不是參照甚麼生命質素喇。😅加上推薦是堂會的責任,這是教會來身看的是甚麼囉!不能堂會推薦,結果出事,就怪總會接納堂會的推薦的。

      1. 那是事件中的一個片段,不是怪總會的接納,反正都已成過去(當時問那條問題是基於對方某個論調,我係唔抵得好似唔關佢哋事咁但現實係佢哋又處理緊咁喎,好奇怪的狀況🙄),堂會本身當然絕對有問題(只是在能夠打開盒子時才知道🤨,之前作為平民百姓當然唔會知)!
        由那段時間開始認清敝教的各組織是很奇怪的(例如,同你講係咪可以跟規矩時就話我唔夠愛心或即係信唔過啲⋯、同你講會唔會考慮吓有其他因素呢時就話要跟規矩,真係正所謂:公就你贏字就我輸),其中最奇怪之處是一邊blame世俗咩咩咩,但自己卻係比世俗更咩咩咩😑唉⋯⋯😮‍💨
        抱歉這裡發牢騷🙏🏻

  2. 當一齣戲都可以「危害」國家安全時,就可以反映到個政權有幾得民心。(仲要某位幫政權吮癰舐痔嘅議員話當年得兩、三歲嘅細路睇完十年,大咗: 十二、三歲嗰陣就喺2019、2020年上街。咦!? 但十年係2015年嘅電影…..莫非幫政權背書嘅奴才首要條件就係連基本數學都唔識?)

    又唔見啲藍血人睇完齣戲後會上街。根本就權力慾無限大,一有機會就要限制市民嘅權利,連戲都冇得你睇。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.