【無病呻吟分享】網課不開鏡頭

今個學期我要教網上課程,學生還未開始報讀時,我已在課程簡介中清楚列明一項要求:「上課期間同學必須開啟鏡頭」。最初主要考慮的是教學涉及雙向的活動,各人關閉鏡頭,我就只能夠對空氣說話,缺乏互動,不知道對方的反應,自知根本不可能會教得好。

訂閱即可取得存取權限

立即訂閱,即可閱讀更多內容。

6 comments

  1. 有學生(中學生)講過,佢哋唔介意開鏡頭俾老師見樣,但佢哋介意俾所有同學同時可望到自己個樣,仲要係大頭樣。
    唔似實體上堂大家只係單向望老師,開網課係大家同時都可以見到大家個樣,如果有人定睛望自己,甚至俾人cap圖,當事人係唔會知,覺得好冇安全感。

    1. 謝謝告知。這是我從未想過的原因。🙏🙏
      我估計是女同學的擔憂。不過學院的學生應該過了這個階段,未必是擔心這個問題。😇😇

      Liked by 1 person

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.